Σύλληψη, σχεδιασμός και κατασκευή ενός τοίχου, ο οποίος απαντά σε συγκεκριμένες απαιτήσεις και προδιαγραφές, όπως αυτές προκύπτουν σε σχέση με μία αναφορά.

O τοίχος αποτελεί για την αρχιτεκτονική πρωταρχικό δομικό και συνθετικό στοιχείο. Δια-χωρίζει εσωτερικό και εξωτερικό, ιδιωτικό και δημόσιο, κλειστό και ανοιχτό και σηματοδοτεί την σχέση του κτηρίου με τον περιβάλλοντα χώρο. Ο τοίχος ορίζει και παράγει χώρο, αποτελεί κυρίαρχο διαμεσολαβητή, σημαντικό φίλτρο και ταυτόχρονα όριο. Προσδιορίζεται από τις αρχές firmitas/venustas/utilitas και συχνά στην επιφάνειά του αντανακλώνται όχι μόνο οι κατασκευαστικές/μορφολογικές/λειτουργικές αντιλήψεις και δυνατότητες της κάθε εποχής, αλλά και οι ιδεολογικές.

Πολυξένη Μάντζου

Οικοδομική V &VI 2012-13, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ.


Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ερσίλια

"Η πόλη και οι ανταλλαγές

Στην Ερσίλια, για να καθορίσουν τις διασυνδέσεις που ρυθμίζουν τη ζωή της πόλη, οι κάτοικοι τεντώνουν νήματα από τις προεξοχές των σπιτιών, άσπρα ή μαύρα ή γκρίζα ή ασπρόμαυρα ανάλογα με το αν υποδηλώνουν σχέσεις αίματος, ανταλλαγής, εξουσίας, εκπροσώπησης. Όταν τα νήματα γίνονται τόσα πολλά που πια δεν μπορείς να περάσεις ανάμεσά τους, οι κάτοικοι φεύγουν: τα σπίτια απογυμνώνονται· μένουν μόνο τα νήματα και τα στηρίγματα των νημάτων. 
Από κάποια βουνοπλαγιά που κατασκηνώνουν με το νοικοκυριό τους, οι πρόσφυγες της Ερσίλια κοιτάζουν το λαβύρινθο από τα τεντωμένα νήματα και τους στύλους να υψώνονται στην πεδιάδα. Αυτά είναι ακόμα η πόλη της Ερσίλιας και αυτοί δεν είναι τίποτα.
Ξαναχτίζουν αλλού την Ερσίλια. Υφαίνουν με τα νήματα ένα παρόμοιο σχέδιο που θα το ήθελαν πιο περίπλοκο και μαζί πιο τέλειο από το άλλο. Ύστερα την εγκαταλείπουν και μεταφέρουν τους εαυτούς τους και τα σπίτια τους ακόμα πιο μακριά.
Έτσι, ταξιδεύοντας στην περιοχή της Ερσίλια, συναντάς τα ερείπια των εγκαταλελειμένων πόλεων,  χωρίς τους τοίχους που δεν αντέχουν, χωρίς τα κόκκαλα των νεκτών που ο άνεμος στριφογυρίζει μακρια: δίχτυα από περίπλοκες σχέσεις που αναζητούν μια μορφή."





Italo  Calvino,  ‘Οι Αόρατες Πόλεις‘

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου